1 ekor ayam
3 biji bawang putih dicincang halus atau dikisar
1/2 buku halia saiz sederhana (dipotong nipis)
1 kiub pati ayam maggi
Sedikit garam'
3 biji bawang putih dicincang halus atau dikisar
1/2 buku halia saiz sederhana (dipotong nipis)
1 kiub pati ayam maggi
Sedikit garam'
Bahan-Bahan untuk Nasi Ayam
3 cawan beras
4½ cawan air
2 inci halia (diketuk)
4 ulas bawang putih (diketuk)
2 camb majerin
3 ketul kuib ayam
2 helai daun pandan
Bahan-Bahan untuk Sambal (Semua bahan dikisar bersama dan diperisakan)
4 biji lada merah
6 biji cili padi
2 biji bawang putih
1/2 biji bawang besar
3/4 buku halia saiz sederhana
1 camb gula pasir
3 cawan beras
4½ cawan air
2 inci halia (diketuk)
4 ulas bawang putih (diketuk)
2 camb majerin
3 ketul kuib ayam
2 helai daun pandan
Bahan-Bahan untuk Sambal (Semua bahan dikisar bersama dan diperisakan)
4 biji lada merah
6 biji cili padi
2 biji bawang putih
1/2 biji bawang besar
3/4 buku halia saiz sederhana
1 camb gula pasir
1 camt garam
2 camb sos cili
1 biji tomato
Bahan-Bahan untuk Kicap
2 camb sos tiram
3 camb kicap manis
5 camb air rebusan ayam
1 camb gula pasir
2 camb sos cili
1 biji tomato
Bahan-Bahan untuk Kicap
2 camb sos tiram
3 camb kicap manis
5 camb air rebusan ayam
1 camb gula pasir
Sedikit minyak bijan
Bahan-Bahan untuk Sup
1/2 bahagian air rebusan ayam tadi
1/2 bahagian bahan tumis nasi ayam
2 helai daun sup/sadri- hiris halus
1 sup bunjut
Secubit garam
Bahan-Bahan untuk Sup
1/2 bahagian air rebusan ayam tadi
1/2 bahagian bahan tumis nasi ayam
2 helai daun sup/sadri- hiris halus
1 sup bunjut
Secubit garam
Cara-Cara untuk Menyediakan Nasi Ayam
1. Masakkan air sebanyak 4½ cawan bersama dengan 3 kuib ayam.
2. Beras dibasuh dan ditoskan sehingga kering.
3. Panaskan periuk dan cairkan majerin.
4. Masukkan bawang putih dan halia.
5. Apabila sudah naik wangi, masukkan beras dan goreng beras bersama marjerin tadi kira-kira 8 minit.
6. Kemudian alihkan beras tadi ke dalam periuk nasi.
7. Curahkan air yang sudah mendidih ke dalam periuk nasi.
8. Masukkan daun pandan dan biarkan ia tanak sehingga masak.
9. Leraikan dengan garfu setelah nasi masak.
Cara-Cara untuk Menyediakan Ayam
1. Masakkan air sebanyak 4½ cawan bersama dengan 3 kuib ayam.
2. Beras dibasuh dan ditoskan sehingga kering.
3. Panaskan periuk dan cairkan majerin.
4. Masukkan bawang putih dan halia.
5. Apabila sudah naik wangi, masukkan beras dan goreng beras bersama marjerin tadi kira-kira 8 minit.
6. Kemudian alihkan beras tadi ke dalam periuk nasi.
7. Curahkan air yang sudah mendidih ke dalam periuk nasi.
8. Masukkan daun pandan dan biarkan ia tanak sehingga masak.
9. Leraikan dengan garfu setelah nasi masak.
Cara-Cara untuk Menyediakan Ayam
1.
Perap ayam dengan bawang putih , halia dan garam.
2.
Rebus ayam yang diperap dalam periuk hingga setengah masak
3.
Angkat ayam dan perap dengan bahan kicap hingga rata
4.
Masuk ayam dalam ketuhar dan panggang pada suhu 200OC selama 20 minit hingga 30 minit atau sehingga keperangan.
5.
Potong ayam yang di panggang kepada 10 bahagian
6.
Hidangkan bersama sambal cili dan kicap.
Cara-Cara untuk Menyediakan Sup Ayam
1. Masakkan sup ayam di dalam periuk lain sehingga mendidih.
2. Masukkan separuh bahagian bahan tumis nasi ayam tadi.
3. Perasakan garamya dengan segera.
4. Akhir sekali masukkan pula daun sup dan tutupkan api.
1. Masakkan sup ayam di dalam periuk lain sehingga mendidih.
2. Masukkan separuh bahagian bahan tumis nasi ayam tadi.
3. Perasakan garamya dengan segera.
4. Akhir sekali masukkan pula daun sup dan tutupkan api.
resepi ni yang original ke kak..
ReplyDeleteresepi ni yang original ke kak..
ReplyDelete