Peraturan
keselamatan di dalam bengkel masakan merangkumi keselamatan di ruang kerja,
keselamatan penggunaan pisau, keselamatan mengelakkan dari melecur, Keselamatan
daripada kebakaran, keselamatan menggunakan mesin atau peralatan, keselamatan
daripada jatuh dan keselamatan daripada terkehel atau terseliuh. Disebabkan itu
ciri-ciri keselamatan ini hendaklah dipraktikkan agar kemalangan dapat
dielakkan daripada berlaku. Selain itu,sebagai seorang tenaga pengajar yang
bertanggungjawab hendaklah memberi penekanan terhadap keselamatan di dalam bengkel
masakan. Penerangan dan informasi yang penting haruslah diterangkan dengan
jelas supaya para pelajar dapat memahami peraturan yang perlu diikuti serta mempunyai
pengetahuan tentang penggunaan alatan atau mesin di dalam makmal/bengkel.
Tambahan pula,pengurusan ruang kerja di dalam bengkel adalah penting untuk
memastikan persekitaran yang bersih. Seperti yang diketahui umum,keadaan tempat
yang bersih penting bagi pengendali sesuatu makanan bagi mengelakkan berlakunya pencemaran
yang telah dimasak. Satu hal yang tidak boleh dikesampingkan ialah konsep
kebersihan 5 S iaitu seiri, seiton, seiso, seiketsu, dan shishuke boleh
diterapkan di dalam bengkel masakan. Namun begitu,kemalangan kadangkala tidak
dijangka akan berlaku walaupun seseorang itu mempunyai sijil kelayakkan
mengendalikkan sesuatu alatan kerana pepatah melayu mengatakan bahawa “malang
tidak berbau”. Walau bagaimanapun ciri-ciri keselamatan di dalam bengkel harus diberi
penekanan yang tinggi agar kemalangan dapat dikurangkan ataupun dicegah terus.
Kemalangan yang biasa berlaku di dalam bengkel
ialah seperti luka, melecur, terkehel, pengsan dan kebakaran. Tenaga pengajar
juga haruslah menerangkan kepada para pelajar mengenai pertolongan cemas supaya
dapat membantu mengurangkan kecederaan berlarutan sebelum mangsa dihantar ke
klinik ataupun hospital yang berdekatan.
No comments:
Post a Comment